Čím zastřešit pergolu a jaký je minimální sklon střechy?

Čím zastřešit pergolu a jaký je minimální sklon střechy?
29. 05. 2023

S jejich výběrem souvisí také sklon střechy na pergole. Kromě toho také berte v potaz četnost sněhových srážek, které se vyskytují ve vaší oblasti. Přečtěte si, co vše byste měli vědět o zastřešení pergoly.

Čím zastřešit pergolu 

Při výběru střechy na pergolu vezměte v potaz několik faktorů. Jedním ze základních hledisek jsou přírodní podmínky, zejména četnost dešťových a sněhových srážek. Pokud nevíte, jak je na tom oblast, ve které bydlíte, nahlédněte do sněhové mapy ČHMÚ. Dále si pohlídejte: 

  • vlastnosti konstrukce
  • estetickou stránku
  • umístění pergoly
  • druh střešní krytiny. 

Typy zastřešení pergoly 

  1. Sklolaminát – směs pryskyřice a skelných vláken přirozeně rozptyluje světlo. Nízká hmotnost umožňuje snadnou montáž. Pryskyřice ale v průběhu let ztrácí na průsvitnosti. Sklolaminátové desky se navíc vyrábí jen ve tvaru vlny. 
  2. Polykarbonát – mezi jedno z nejžádanějších řešení patří dutinkový polykarbonát, který skvěle odolává kroupám a díky nízké hmotnosti nezatěžuje konstrukci pergoly. Pokud máte pergolu s polykarbonátovou střechou umístěnou u domu, krytina propouští dostatek světla i do interiéru. Bojíte se, že bude pod pergolou nesnesitelné vedro? Zvolte povrchovou úpravu (tzv. krupičku), která rozptýlí sluneční paprsky a vytvoří stinnější místo. Alternativou jsou plné polykarbonátové desky, které vynikají vysokou odolností proti poškození. Nevýhodou je jejich vyšší cena.  
  3. Asfaltové šindele – instalují se na plnoplošné bednění. Jejich velkou výhodou je dlouhá životnost.
  4. Sklo – bezpečnostní sklo pergoly zajistí 100% propustnost slunečních paprsků. Materiál se vyznačuje stálostí a dlouhou životností. 
  5. Plexisklo – na první pohled k nerozeznání od klasického skla, ale cenově výhodnější. Je náchylné k poškrabání nebo prasknutí a méně odolné vůči vysokým teplotám. 
  6. Plechová krytina – umožňuje výběr z velké škály barevných odstínů, nicméně nepropouští žádné světlo a lehce se na slunci rozpálí, čímž pod střechou vznikne nesnesitelné horko.   

TIP: Chcete mít možnost stahovat střechu pergoly podle svých představ? Zvolte pergolu s markýzovým zastřešením.   

Sklo vs. lamely 

Pergoly se skleněnou střechou patří mezi nejluxusnější variantu. Krásně zapadnou k jakémukoliv modernímu domu a pozvednou ho na vyšší úroveň. Nijak vás ale neochrání před pražícím sluncem – musíte je dodatečně zastínit třeba screenovými roletami. Pokud chcete přístřešek maximálně využívat téměř po celý rok, vyberte bioklimatickou pergolu s lamelovou střechou, která si snadno poradí jak s horkem, tak i s nepříznivým počasím. Větší komfort jinde nezažijete.

Jaký je minimální sklon střechy na pergole 

Sklon střechy pergoly se odvíjí od materiálu střešní krytiny – pokud zvolíte nekompatibilní krytinu, může vám do pergoly zatékat. Navíc výrobci mohou zkrátit záruku, když krytinu položíte na střechu s jiným sklonem, než doporučují. Myslete na to, že i pergola s rovnou střechou musí mít minimální sklon, aby se na ní netvořily kaluže.   

Minimální sklon pergoly by měl být , ale doporučuje se větší (cca 7°) s ohledem na to, aby sněhová zátěž snadněji sklouzla ze střechy. Maximum se obvykle pohybuje okolo 15°. Výběr krytiny vždy přizpůsobte sklonu střechy.   

Výpočet sklonu střechy 

Spád střechy můžete vypočítat několika způsoby. Pomůže vám:

  • Aplikace v chytrém telefonu – do mobilu si stáhnete aplikaci k měření sklonu střechy, kterých je celá řada. Zkalibrujete ji a položíte na krytinu/konstrukci.
  • Sklonoměr – nejideálnější a nejpřesnější metoda. Funguje jako aplikace, ale nic nemusíte stahovat do telefonu.
  • Vodováha a metr – vodováhu přiložte na místo, kde kolmá střecha přechází v šikminu. Změřte svislou a vodorovnou délku. Hodnoty dosaďte do vzorce tan ⲁ = svislá/vodorovná délka. Výsledek převeďte na stupně pomocí goniometrické funkce tan − 1 (svislá/ vodorovná délka).   

TIP: Střechu měřte alespoň na třech místech, abyste si hodnoty mohli ověřit, nebo případně zprůměrovat.

Někdy se sklon střechy pergoly uvádí ve stupních, někdy v procentech. Dejte si tedy pozor, abyste tyto jednotky nezaměnili a nevybrali špatnou krytinu. Například 3° = 5,24 %, 7° = 12,28 % a 15° = 26,8 %.

Ušetřete si starosti 

Spojte se s námi a starosti s měřením můžete hodit za hlavu. Pergolu zdarma vyměříme a předvedeme vám, jak bude na vybraném místě vypadat. Zajistíme i správnou montáž a vy tak nemusíte řešit konstrukci, ani správný sklon střechy pergoly.

Podobné články