Jak udělat podlahu pod pergolu? Základem je správné podloží

Jak udělat podlahu pod pergolu? Základem je správné podloží
19. 04. 2023

Vybrali jste si pergolu i místo, kam ji postavíte, ale nevíte, co pod ni dát? Nejprve si udělejte pořádný průzkum terénu. Podloží musí být stabilní a vyrovnané. Rozhodující je také typ podlahy, který pod pergolu zvolíte. Přečtěte si, co vše je třeba promyslet, než se pustíte do stavby pergoly.

Myslete dopředu 

Na začátku si promyslete, kam pergolu umístíte. Berte ohled na její velikost, kam bude vrhat stín (který by případně mohl stínit rostlinám) i na to, kam bude směřovat odtok vody. V úvahu vezměte i samotný pozemek a skladbu terénu. Pokud si s tím sami nevíte rady, pozvěte si na pomoc geologa. Abyste dopředu věděli, jak bude pergola ladit k vašemu domu i zahradě, vyzkoušejte si vizualizaci pomocí naší 3D aplikace.

Připravte si správné podloží 

Podklad pod pergolou musí být dokonale vyrovnaný a stabilní. Před realizací si rozmyslete, jak pergolu ukotvíte (betonové nebo ocelové patky, zemní vruty nebo zatloukací trny), abyste to sladili s instalací podlahy. Podklad závisí také na výběru podlahy pod pergolou. Každý materiál se totiž vyznačuje jinými vlastnostmi a potřebami.

Betonová podlaha pod pergolu 

Betonová deska zajistí vysokou stabilitu, její příprava je ale náročnější. Také si uvědomte, že její polohu potom už nezměníte, beton má dlouhou životnost. Nejprve vytyčte půdorys pomocí provázku a kolíků, ve kterém vykopejte jámu hlubokou zhruba 30 cm. Tu vysypte štěrkovou drtí (ideálně vrstvou hrubého a jemného štěrku s pískem) do výšky cca 20 cm. Povrch upravte vibračním válcem nebo tzv. žábou.   

Poté vybetonujte desku o tloušťce 10 cm. Navíc ji vyztužte ocelovou kari sítí a její povrch odizolujte. Na betonovou desku můžete položit různé druhy podlah, například dlaždice.   

TIP: Betonové nebo keramické dlaždice nemusíte umisťovat na betonovou desku. Vystačíte si s kvalitním rovným podkladem (hrubý štěrk, jemný štěrk, písek) a zabetonovanými obrubníky.

Zámková dlažba 

Zámková dlažba je levnou volbou. Je odolná a protiskluzová, na druhou stranu ji neumyjete a ve spárách může překvapit rostoucí tráva, to ale vyřeší fólie proti plevelu. Pod zámkovou dlažbu použijte stejný podklad jako u betonové desky, tj. zhruba 20centimetrovou vrstvu hrubého štěrku a 5 cm jemnější drtě. Po vyrovnání začněte s pokládkou a na závěr zaspárujte pískem.

Samonosný podlahový rám 

Nejjednodušším řešením je využití samonosného podlahového rámu, jehož hlavní výhodou je rychlá montáž bez kopání. Kotví se pomocí zemních vrutů nebo betonových patek. Pod rám skvěle proudí vzduch a lze ho i izolovat. Navíc ho kdykoli můžete snadno přemístit jinam. Na rám položte třeba dřevoplast nebo klasické dřevo.

Vyberte si podlahu pod pergolu 

Při výběru podlahy se zaměřte zejména na funkčnost. Důležitou roli hraje také její vzhled, aby ladila ke zbytku okolí.

  • Dřevo – dřevěná podlaha pod pergolu je nadčasová a hodí se jak k dřevěné, tak hliníkové pergole. Tuzemské i exotické zahraniční dřeviny nabízí širokou škálu barev. Hlavní nevýhodou dřeva je jeho náročnější údržba. Dřevěnou podlahu instalujte na rošt.
  • Kámen – kamenná podlaha se vyznačuje dlouhou životností a je prakticky bezúdržbová. Použít můžete žulu, mramor, travertin nebo pískovec. Oblíbený je i kamenný koberec tvořený kamínky zalitými v pryskyřici.
  • Dřevoplast – neboli WPC imituje dřevo, je však odolnější, tvrdší a není tak náročný na údržbu. Navíc je stálobarevný a představuje dokonalou volbu k moderním stavbám. Nevýhodou je jeho vyšší pořizovací cena. Pokládka probíhá podobně jako u dřevěných desek, umisťuje se na nosnou konstrukci.

Dejte si na rozhodování čas 

Před samotnou realizací si vezměte čas a vše si dobře promyslete. Vyberte si místo pro pergolu a zhodnoťte terén, zvolte typ podlahy a tomu uzpůsobte podloží. Pokud si nevíte rady, raději se obraťte na odborníky, kteří vám s výběrem poradí.

Podobné články