Typy pergol: jakou si vybrat?

Typy pergol: jakou si vybrat?
11. 04. 2023

Vytvořte si příjemné místo na odpočinek i setkání s přáteli. Pergola u domu dokresluje celkový dojem a pozvedá ho na vyšší úroveň. S bočními stěnami a vytápěním využijete pergolu i v chladném a nepříznivém počasí. Zjistěte, jaký typ pergoly se hodí pro vás.

Kam pergolu umístit 

Pergola může stát kdekoliv v zahradě jako samostatný prvek, blízko domu i v klidném zákoutí, kde budete mít dostatek soukromí. Častým řešením je také zafixování ke stěně domu, čímž snadno rozšíříte obytnou plochu. Pergolu pro auta postavte klidně přímo na příjezdové cestě. Přístřešek hravě ochrání váš automobil před deštěm a kroupami, když se vám nebude chtít zajet do garáže. 

Pozor si dejte na to, jak daleko se pergola nachází od hranic pozemku – do 2 metrů musíte mít souhlas souseda. 

TIP: Dopředu si také promyslete velikost. Pokud nemáte u domu příliš místa, nevadí, i malá pergola na posezení stačí. 

Jaký materiál vybrat 

Materiál i vzhled pergoly vybírejte tak, aby nepůsobila rušivě k okolí. Pergola by měla ladit se stylem domu, dispozicí zahrady i typem zahradního nábytku. A hlavně se tu sami musíte cítit dobře. 

Dřevěné pergoly 

Pyšní se klasickou elegancí s vysokou pevností a odolností vůči povětrnostním vlivům. Jsou také levnější a dají se poměrně snadno postavit svépomocí. Vyžadují ale náročnější péči. Aby se zachovaly její vlastnosti a dlouhá životnost, je třeba dřevěnou pergolu čas od času přebrousit a natřít lazurou, lakem nebo ošetřit olejem. 

Hliníkové pergoly 

Tento typ se těší čím dál větší oblibě. Hodí se zejména k novostavbám a moderním rodinným domům. Hliník je lehký, výborně odolává vlivům počasí a vydrží tak mnoho let. Navíc je prakticky bezúdržbový. Hliníkové pergoly jsou i variabilnější, co se týče zastřešení nebo přidání bočních stěn. 

Ocelové pergoly 

Vynikají dlouhou životností a extrémní odolností. Využívají se tam, kde se očekává velký spad sněhu. Jsou pozinkované a dají se bez problému natírat v různých barevných kombinacích. Patří mezi dražší varianty

Bioklimatické pergoly 

Řadí se mezi speciální typ pergol. Nejčastěji se vyrábí z hliníku a mají rolovací střechu s lamelami. Jsou vybaveny nejmodernějšími hi-tech vychytávkami, které v pergole zajišťují ideální klima. Pergola se sama přizpůsobí slunci, dešti i větru. Ještě lepších výsledků dosáhnete přidáním bočních stěn. Pořizovací cena se pak může trochu vyšplhat. 

S bočními stěnami, nebo bez? 

Boční stěny chrání před sluncem, větrem i deštěm a zajišťují větší soukromí. K pergole ze dřeva se hodí dřevěná mřížka, kterou můžete nechat obrůst popínavými rostlinami. 

Hliníková pergola si dobře rozumí s bočním roletový krytím. Snadno se ovládá a udržuje pergolu v suchu. Potrpíte si na eleganci? Zvažte zasklení pergolypevné či posuvné (rámové nebo bezrámové). Pokud pergolu vybavíte také vytápěním, získáte další obytnou místnost. 

Na co lze pergolu využít 

Pergoly jsou jako stvořené pro odpočinek. Nejčastěji se používají jako místo pro relax nebo přístřešek na auto. Tím to ale zdaleka nekončí. Vhodným přizpůsobením se z pergoly stane skvělé místo pro zábavu a společenská setkání. Zařiďte si pod pergolou letní kuchyň s grilem nebo prostor upravte pro pořádání večírků. Pracujete často z domu? Vytvořte si tzv. garden office – přesvědčte se na vlastní kůži, jak práce na čerstvém vzduchu podporuje produktivitu. Děti zase ocení, pokud z pergoly vykouzlíte „domeček na hraní“ či tvořivou dílnu

Pokud investujete do pergoly s bočními stěnami, budete ji moct využívat v chladnějším období. V případě, že ji vybavíte navíc i vytápěním, najde pergola využití po celý rok. Třeba jako zimní zahrada, dílna, místo ke cvičení nebo jako skladovací prostor pro zahradní nábytek.

Podobné články