PŘÍSLUŠENSTVÍ K BIOKLIMATICKÝM PERGOLÁM

PŘÍSLUŠENSTVÍ K BIOKLIMATICKÝM PERGOLÁM
10. 08. 2022

Pokud máte již instalovanou bioklimatickou pergolu jistě tyty výhody oceňujete, nicméně díky svému tvaru a funkci jsou bioklimatické pergoly ideální konstrukcí pro širokou škálu rozšíření pro maximální komfort a užitnou hodnotu.

Pergola už není jen konstrukce, která stíní a chrání proti dešti, v dnešní době je pergola mnohem více, je to životní prostor a rozšíření Vašeho domu, ve kterém si můžete užívat prakticky všechny výhody domova a zároveň trávit čas na čerstvém vzduchu na terase, tedy takzvaný outdoor living.

Screenové rolety

Bioklimatická pergola zajišťuje stínění včetně regulace střechy pergoly pomocí pohyblivých lamel, ale stěny pergoly zůstávají proti slunci nechráněny. Nejedná se přitom o malé plochy, které jsou plně ozářeny sluncem především v ranních a odpoledních hodinách při nízkém slunci.

Nejpoužívanější způsob stínění stěn pergoly jsou takzvané screenové rolety. Jedná se o rolovací systémy s horním boxem a vodícími lištami, mezi kterými je vypnutá screenová látka, tedy speciální tkanina většinou tvořená matricí z polyesteru nebo skelných vláken potažená PVC povlakem. Díky této unikátní struktuře je poté světlo ztlumeno a rozptýleno po interiéru pergoly, ale neoslňuje přímými paprsky.

Screenové rolety typu ZIP jsou velmi odolné proti povětrnostním vlivům a nevadím jim silný vítr ani déšť nebo sníh, plní funkci prakticky za každého počasí.

Do našich realizací používáme Screenové rolety typu HR8 z německého systému Harol a také screenové rolety typu Rolletix od českého výrobce Alaris.

Posuvné bezrámové zasklení

Velmi oblíbeným doplňkem bioklimatických pergol jsou bezrámové zasklívací systémy. Tyto posuvné zasklívací systémy tvoří účinnou ochranu proti větru, dešti, sněhu a zároveň umožňují nerušený výhled z pergoly ven. Celé zasklení působí velmi elegantně a vzdušně. Celou zasklenou stěnu tvoří posuvné panely z kaleného skla tloušťky 10 mm, které jsou extrémně odolné proti zátěži a poškození, tyto jezdí ve vodící kolejnici pomocí integrovaných ložisek. Takto se dá celé zasklení stáhnout na jednu nebo obě strany a umožňuje průchod ven z pergoly. Tímto posuvným bezrámovým zasklením je možné zasklít stěny až 7 m šíře a 3 m výšky a je možné také profily vybavit zámkem pro uzamčení celého zasklení pergoly proti vniknutí z exteriéru.

LED podsvícení

Velmi žádaným a užitečným doplňkem bioklimatických pergol je LED podsvícení výkonnými LED pásky. Tyto pásky jsou systémově vedeny v hliníkových profilech s difúzním krytem, který rozptyluje body záření jednotlivých diod a vzniká efekt celého svítícího pásku. LED podsvícení je napojeno na přijímač dálkového ovládání a jsou ovládány stejným ovladačem jako pergola a například screenové rolety. Pásky dodáváme většinou s teplotou barvy 7000 K, tedy velmi jasná studená bílá. Je možné ale na přání dodat LED podsvícení se stmívačem a měnit barvy pásku od červené přes zelenou po modrou v různých intenzitách.

Infrazářiče

Pro celoroční užívání pergoly doporučujeme pořízení infrazářiče pro chladnější část roku. Tyto infrazářiče jsou určeny pro venkovní prostředí a mají vysoké krytí IP, IX, jsou ovládány také dálkovým ovladačem a jejich výkon se liší dle jednotlivých typů, nejčastěji doporučujeme pro střední a větší pergoly výkon 1500 W až 2000 W. Infrazářič na rozdíl od plynových zářičů nebo teplometů ohřívá primárně pevné předměty a osoby, nikoliv vzduch, který v pergole cirkuluje a jehož ohřev by byl ztrátový. Díky tomuto principu je vytápění infrazářiči v pergolách nejúčinnějším typem vytápění.

Podobné články