ZAZIMOVÁNÍ PERGOLY

ZAZIMOVÁNÍ PERGOLY
11. 08. 2022

Nejvhodnější období nastává až po opadání listí, které by nám mohlo zanést prostor pro odtok vody, tzv odtokové žlaby. V této době doporučujeme u bioklimatické pergoly otevřít lamely do kolmé polohy, abychom dostali co největší manipulační prostor na vyčistění těchto žlabů v odtoku i na lamelách a mohli tak odstranit případné spadané listí nebo jiné nečistoty, které se zde během roku mohly nanést.

Jak správně pergolu čistit?

Čištění žlabů provádíme vlhkým hadrem spolu s jarovou vodou. Poté je důležité zkontrolovat, zda jsou všechny aretační kroužky na správných místech, případně zda nejsou ulomené a nechybí na některých místech čepu. V žádném případě u bioklamtických ani u polykarbonátových pergol nedoporučujeme používání strojního čištění v podobě tzv vapky, která může poškodit povrchové úpravy.

U zasklených pergol je ještě navíc potřeba umýt skla, což doporučujeme častěji než jen 2x ročně (před zimou a po zimě), aby zde nebyla velká vrstva špíny, na kterou by bylo nutné použít vapku. Největší čistota skel je dosažena po použití parního čističe, případně okenního vysavače od firmy Lieifheit nebo Karcher (jestli chceme zmiňovat značky).  Pokud se přece jen rozhodneme použít vapku, nesměřujeme tlak vody z blízkosti, aby nedošlo k poškození zasklení.

Jak pergolu připravit na zimu a sníh?

Pokud máme žlaby čisté a bez listí a je tak umožněn co nejrychlejší odtok vody, pak máme přípravu na zimu hotovou. U bioklimatické pergoly necháme lamely v kolmé poloze z důvodu možnosti napadnutí větší vrstvy sněhu, který by mohl svou tíhou způsobit jejich prohnutí.  Nosnost lamel je 90kg/m2, což odpovídá druhé sněhové zóně. Nachází-li se realizovaná pergola v nižší sněhové oblasti, pak můžeme nechat lamely v mírně pootevřené, případně v úplně zavřené poloze.

Upozorňujeme, že naše Bioklimatická pergola SKYLINE je primárně určena k zastínění proti slunci, nikoliv proti dešti a sněhu. Proto nedoporučujeme využívat tuto pergolu v zimě, a to i v případě, že ji máte zasklenou po obvodu jako tzv ZIMNÍ ZAHRADU. Může zde totiž dojít k průniku vody, případně sněhu.

Podobné články